Byers Residence

Influenced by the site's horizon line, the design team created a dynamic floor plan with natural light and expansive western views.

View MoreLess

The Byers family of five had a clear vision for their new home on a stretch of prairie in rural Lee’s Summit, Missouri. They wanted an interior layout that brought their family together comfortably within an abundance of natural light. Additionally they desired ever-present views of the expansive Midwestern landscape and its evening thunderstorms and dramatic prairie sunsets. The public wing of the house is designed to visually extend to the western horizon while a linear clerestory window system brings light into public and private interior rooms. A simple composition of exterior materials is organized by a gently sloped cantilevered roofline, rendering the structure low and lean in the surrounding landscape. The result is a house finely tuned to the subtly and drama of the earth and sky around it.
  • 2014
  • Architect
  • Lee’s Summit, MO
  • 4,500 SF

Client

  • Dave & Sharon Byers

Eldo Team

  • Principal: Josh Shelton, AIA
  • Project Manager: Steve Salzer, AIA
  • Designer: Gavin Snyder

Collaborators

  • Contractor: Dave Byers
  • Structural Engineer: Genesis Structures

Artists

  • Mike Sinclair
  • James Woodfill

Awards

  • 2015 AIA Kansas City Design Excellence Awards - Citation Award

Press

Photography by

  • Mike Sinclair

Related

Westside Residence
Illinois Creek Ranch
Shelton Marshall Residence
Hodgdon Powder Facility
Aron / Levin Residence